Julemand

Julemand til juletræsfest

Når der skal være julefest, så skal der også være en julemand og en tryllekunstner

Ring 22 32 19 52 eller skriv på info@robertmark.dk

Tryllekunstner Robert Mark er nemlig ikke kun mester i magi – han er også julemand. Han laver først et julemands show, hvor han først udfører rollen som julemand til perfektion. Dernæst kommer han ind som tryllekunstner – men det kan også gøres på den omvendte måde.

Når Julemand Robert Mark ankommer,

laver han nissegymnastik med børnene
– derefter går alle i gang med at danse om juletræet
Julemand Robert Mark laver også sanglege, før han til sidst dele gaver eller godteposer ud til alle. Når julemanden er færdig med at dele gaver ud til alle børnene – og alle de andre barnagtige sjæle – er der mulighed for at blive fotograferet med en rigtig julemand.

Til sidst går julemanden rundt og siger farvel til alle børnene. Ingen bliver glemt! Efter ca. 15 minutter kommer tryllekunstneren så og udfører sit børnetrylleshow – til stor glæde for både børn og voksne. Efter trylleshowet er der ballondyr til alle, der vil have et.

Julemandens historie

Oldtidens helgen – nutidens julemand
Børn elllsker den hyggelige julemand, og de kender ham som en særdeles jovial gut, der siger “ho, ho, ho” og medbringer en masse julegaver.

Han har rødt tøj på, store støvler, en nissehue og – traditionen tro – et kæmpestort, kridthvidt fuldskæg. Men hvordan startede alt det dér med julemanden, og hvem er vores alle sammens julemand egentlig?

Historien om vores julemand begynder helt tilbage i 200-tallet. Den 15. marts i år 270 blev et drengebarn nemlig født i byen Patara, den græske del af Middelhavsområdet i Lilleasien, det nuværende Tyrkiet.

Nikolaus var, allerede i sine unge år, en meget religiøs dreng, og det siges, at han fastede både onsdage og fredage – som de daværende kirkeretslige regler foreskrev.

Hvem var Julemandens mor og far

Blandt historikerne hersker tvivl om, hvem den unge Nikolaus’ forældre var, men selv om de var rige, så kunne deres rigdom ikke beskytte dem fra at omkomme under en hærgende epidemi.

Nikolaus’ onkel, som sjovt nok også hed Nikolaus, var biskop i Patara.

Onklen ordinerede da også den unge Nikolaus som præst på et senere tidspunkt. Senere, da Nikolaus var blevet udnævnt til Biskop af Myra, nutidens Demre i Tyrkiet, blev han i 325 e.v.t. angiveligt indkaldt og overværede det senere så kendte Kirkemøde i Nikæa.

Andre er dog ikke så sikre på, at Nikolaus overværede mødet, da hans navn ikke figurerer i de historiske kilder fra mødet.

Kirkemødet skete på foranledning af selve den romerske kejser, Konstantin den Store, og på mødet skulle der findes løsninger på en række religiøse stridigheder, som var opstået indenfor den unge kristne tro.

Kan julemanden trylle?

Det siges, at Nikolaus havde nogle helt specielle evner, som han brugte til at udføre en lang række gode gerninger og mirakler.

Specielt er det nok hans rygte som gaveuddeler, som kan knyttes til vore dages julemand.

Biskop Nikolaus var dengang kendt som en gavmild mand, som kunne finde på at lægge mønter i sko, som folk havde stillet udenfor. Dette kan knyttes direkte til vore dages ophængning af strømper, som den søde og rare julemand putter godter i.

En mirakelhistorie, som tilskrives Nikolaus, var dengang, han var på gennemrejse på en lille ø. Det frygtelige var sket, at en slagter havde lokket tre børn ind i sit hus, hvorefter han havde dræbt dem. Derefter havde han hakket drengene i stykker, gemt stykkerne i tønder, hvorefter han planlagde at sælge dem som skinke. Nikolaus, som oprindelig var kommet for at tage sig af øens sultne, opdagede slagterens foretagende og fik genoplevet drengene gennem bøn.

En helt anden historie, som også tilskrives Biskop Nikolaus, var dengang, da han hjalp en ulykkelig og fattig mand, der havde tre døtre. I de dage var det almindeligt, at en far skulle betale medgift, når døtrene skulle giftes, men det havde han ikke råd til – og han havde endda mere hele tre døtre.
Så gode råd var dyre, for historien fortæller, at hvis pigerne ikke kunne blive gift, så måtte de ty til prostitution for at få råd til at overleve.

Nikolaus, så gavmild som han var

Valgte at spare den fattige fader og hans døtre for denne ydmygelse, og i ly af natten kastede han anonymt tre poser guld ind i den fattige mands hus gennem et åbent vindue – én pose for hver datter.

Det er uvist, hvornår Sankt Nikolaus blev helgenkåret, men hans helgenstatus lever videre endnu den dag i dag. Et bevis på, hvor høj status Sankt Nikolaus også havde i Middelalderen, var da det utænkelige skete, at saracenerne for en tid overtog Myra og det område, hvor den katolske helgen lå begravet.

Flere italienske bystater fandt, at det ville være særdeles givtigt, hvis de kunne skaffe den hellige Sankt Nikolaus’ knogler, så egentlig gik der konkurrence i at få fat i den hellige mands jordiske rester.

Folk fra byen Bari formåede i år 1087 at stjæle flere af de hellige knogler fra under næsen af de muslimske erobrere, hvorefter de blev bragt til Italien. En ny kirke blev bygget til formålet i Bari,

og selveste Pave Urban II var til stede, da de hellige knogler blev skrinlagt og fandt deres nye hvilested.

Af denne årsag kendes han også som Nikolaos af Bari.
Bystaten Venedig ville dog ikke erkende, at slaget om Sankt Nikolaus’ knogler var tabt, og under det første korstog indsamlede sømænd fra Venedig endnu en række knogler fra graven i Myra.
Disse knogler blev bragt til Venedig, hvor endnu en kirke blev bygget i Sankt Nikolaus’ ære.

I nutiden har undersøgelser vist, at knoglerne i gravene i Bari og Venedig stammer fra det samme skelet.
Denne katolske helgen, med den særdeles spændende forhistorie og oprindelse, er nu en af vor tids mest genkendelige figurer. Den søde, rare og gavmilde julemand, som vi alle husker tilbage på med glæde.

Hvor bor Hr. Julemand så i dag?

Vi danskere tror jo alle sammen, at den søde og rare julemand bor på Grønland! Men…

  • I Finland tror de, at Julemanden bor i byen Rovaniemi
  • Svenskerne tror, han bor i byen Mora på Gesundabjerget
  • Nordmændene tror, han bor i byen Drøbakk
  • I USA tror de, han kommer fra Nordpolen
  • Men dem i Holland, de er endnu mere specielle. De tror nemlig, at han bor i den italienske by Bari

Jeg ved dog, at den flinke og underholdende julemand bor i Ballerup 🙂

Ring til din lokale julemand, som også kan trylle, på 22 32 19 52

– Eller skriv til info@robertmark.dk